دکتر ماندانا اکبری / خدمات درمانی زنان / انتخاب دکتر زنان خوب برای هیسترکتومی
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

انتخاب دکتر زنان خوب برای هیسترکتومی

زنان به دلیل ساختار فیزیولوژی و آناتومی بدنی شان در طول عمر خود متوجه بسیاری از بیماری های زنانه می شوند، اما زمان تشخیص این نوع بیماری ها بسیار مهم است. رحم یک اندام زنانه یا به گونه ای دیگر واسطه خلقت آدمی است، اگر بیماری یا عارضه ای در این عضو حساس و پیچیده ایجاد شود ممکن سلامت زن را به خطر بیاندازد، به همین جهت پزشکان انواع راه کار های مقابله و درمان بیماری های از این دست را ارائه کرده اند. در این نوشتار قصد داریم در مورد عمل هیستروکتومی صحبت کنیم از مزایا و معایب آن برای تان بگوییم و این که چه نقشی در سلامت زنان ایفا می کند، برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه شوید.

هیستروکتومی چیست؟

نوعی عمل جراحی است که در آن عمل رحم برداشته می شود تا بیماری یا عارضه به دیگر اندام های بدن آسیب نرساند. بعد از این اتفاق رحم که محل رشد جنین بود برداشته می شود ودیگر امکان بارداری برای زن فراهم نمی شود هم چنین قاعدگی را هم تجربه نخواهند کرد. بر اساس آمار های به ثبت رسیده هیستروکتومی رایج ترین عمل جراحی زنانه بعد از سزارین شناخته می شود. هیسترکتومی برداشتن رحم و به احتمال زیاد دهانه رحم است. بسته به دلیل جراحی، هیسترکتومی ممکن است شامل برداشتن اندام ها و بافت های اطراف مانند لوله های فالوپ و تخمدان ها باشد. رحم محل رشد جنین در دوران بارداری است. ریزش پوشش آن، خونی است که در طول دوره قاعدگی خارج می شود.  شما توانایی باردار شدن را از دست می دهید و بعد از هیسترکتومی پریود نمی شوید.

هیسترکتومی

هیستروکتومی چگونه انجام می شود؟

بیمار در این عمل تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد، جراح با ایجاد برشی در ناحیه مورد نظر بافت غیر معمول و رحم را از بدن خارج می سازد و در انتها با لوازم مخصوصی اقدام به بستن برش ها می‌کند و بعد برای مراقبت ای بعد از عمل جراحی دستور العمل های به بیمار ارائه می دهد. پزشک متخصص زنان، نوع هیسترکتومی مورد نیاز و بهترین روش جراحی برای انجام آن روش را تعیین می کند.  بیمار لباس مختص بیمارستان را پوشیده و به مانیتورهایی متصل می شود که ضربان قلب وی را چک کنند.  یک تزریق داخل وریدی (IV) در رگ دست بیمار انجام می شود تا داروها و مایعات را بصورت سرم و تزریق دریافت کند.

روش های مختلفی که هیستروکتومی با آن ها انجام می شود:

  • هیستروکتومی شکمی که از بهترین نوع این عمل است و به سایر آن ها ترجیح داده می شود، برای افرادی با رحم بزرگ و بررسی سایر علائم بیماری مناسب تر است.
  • هیستروکتومی واژینال: در این نوع عمل از طریق واژن و برشی از آن ناحیه رحم خارج می شود.
  • هیستروکتومی لاپاراسکوپی: از طریق برش کوچی با استفاده از ابزاری به نام لاپاراسکوپ که وسیله ای لوله ای شکل است، در نوک آن دوربینی برای شناسایی و مشاهده محل جراحی قرار دارد، پزشک از این طریق می تواند عمل را به خوبی هدایت کند و شانس موفقیت آمیز بودن عمل را افزایش می دهد. برخی از افراد در همان روز یا بعد از یک شب بستری در بیمارستان مرخص می شوند. بهبودی کامل کوتاه‌ تر و کمتر از هیسترکتومی شکمی است. ابزارهای کوچک و نازک جراحی از طریق سه تا پنج برش در اطراف ناف وارد می شوند. ابزارهای رباتیک توسط جراح کنترل می شوند.

انواع هیستروکتومی

پزشک متخصص زنان، در مورد نوع هیسترکتومی بسته به شرایط بیمار صحبت خواهد کرد.  با این کار مشخص می شود که آیا لوله های فالوپ و یا تخمدان بیمار نیاز به برداشتن دارند یا خیر.

هیستروکتومی توتال یا کامل: یکی از رایج ترین نوع جراحی خارج سازی رحم است که در این عمل رحم به طور کامل برداشته می شود و حتی ممکن است بسته به شرایط بیمار تخمدان ها هم از بدن زن خارج شوند.

در برخی از عمل های هیستروکتومی ممکن است بنا به نوع بیماری و شرایط فیزیکی و روحی زن و صلاح دید پزشک، بخشی از رحم برداشته شود که اصطلاحاٌ به آن هیستروکتومی ساب توتال می گویند که به معنی برداشتن بخشی از رحم است.

از هیستروکتومی رادیکال هم در درمان انواع سرطان های گسترده کاربرد دارد، زیرا در این نوع عمل تمام رحم و حتی بخش بالایی واژن نیز برداشته می شود تا سرطان به دیگر نقاط بدن آسیب نزند.

هیسترکتومی رادیکال با سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه: برداشتن رحم، دهانه رحم، لوله‌های فالوپ، تخمدان‌ ها، قسمت بالایی واژن و برخی بافت‌ ها و غدد لنفاوی اطراف آن.  این نوع هیسترکتومی زمانی انجام می شود که فرد، سرطان درگیر باشد.

هیستروکتومی در چه شرایطی انجام می شود؟

متخصص زنان زمانی هیستروکتومی را توصیه می کند که بیماری زیر بر زنان عارض شود:

  • اندومتریوز
  • خونریزی غیر طبیعی یا شدید واژینال
  • سرطان دهانه رحم، رحم و تخمدان
  • فیبروئید یا توده های خوش خیم در رحم
  • عفونت واژن و غیر قابل کنترل در اندام تناسلی
  • خون ریزی های شدید و خارج از قاعده که نمی توان کنترل کرد.
  • افتادگی رحم، همگی از جمله بیماری های هستند که باعث تجویز هیستروکتومی برای حفظ سلامت عمومی خانم ها می شوند.  افتادگی رحم (رحمی که به دلیل ضعیف شدن عضلات به داخل کانال واژن افتاده است) که می تواند منجر به بی اختیاری ادرار یا مشکل در حرکات روده شود.

مزایای انجام هیسترکتومی چیست؟

 انجام هیسترکتومی می تواند به بیمار کمک کند زندگی بهتری داشته باشد، به خصوص اگر از درد لگنی مداوم یا خونریزی شدید و نامنظم رنج می برد. همچنین اگر در معرض خطر بیشتری برای سرطان رحم می باشد، هیسترکتومی می تواند این خطر را کاهش دهد و به طور بالقوه نجات دهنده باشد.

معایب انجام هیسترکتومی چیست؟

 هیسترکتومی یک جراحی بزرگ با بهبودی طولانی است.  خطرات و عوارض جانبی دارد که دائمی است.  بسته به نوع جراحی که انجام می شود، احتمالا شخص یائسه شود یا علائم یائسگی را تجربه کند.  همچنین بعد از عمل شخص نمی تواند باردار شود.

آمادگی های لازم برای قبل از انجام عمل هیستروکتومی

  • انجام انواع آزمایش ها و تصویر برداری ها برای بررسی و ارزیابی وضعیت بیمار، آزمایش خون، ادرار، تست پاپ اسمیر، اسکن و سونوگرافی از مهم ترین آن ها است.
  • ارائه پرونده پزشکی به پزشک جراح
  • ناشتا بودن در هنگام ورود به اتاق عمل
  • فرد امنی را در کنار خود تحت عنوان همراه داشته باشید تا بتواند بعد از عمل از شما حمایت فیزیکی و عاطفی کند.

مراقبت های بعد از عمل هیستروکتومی

  • پس از برداشته شدن رحم یک سری نکاتی است که خانم ها باید به طور ویژه ای به ان توجه کنند.
  • بعد از اتمام عمل بیمار باید به مدت 3-5 روز در بیمارستان اقامت داشته باشد تا وضعیت عمومی وی مدام مورد چکاپ قرار بگیرد.
  • برای کاهش درد ناشی از عمل و جای زخم خود می توانید با تجویز پزشک از دارو های مسکن استفاده کنید.
  • مدت زمان دست یابی به بهبودی کامل 4-6 هفته است، در این دوران حساس باید استراحت کافی و تغذیه مناسبی داشته باشید تا بدن انرژی لازم را برای ترمیم و بازسازی داشته باشد.
  • استعمال دخانیات و مصرف هر گونه مواد مخدررا برای مدت طولانی پس از جراحی باید ترک کنید تا بتوانید روند بهبودی خوبی را تجربه کنید.

توجه داشته باشید با مشاهده هر گونه علامت هشدار دهنده ای از قبیل: تب، خون ریزی، ترشحات بیش از حد معمول، قرمزی و کبودی و التهاب، حتماٌ و فوراٌ به پزشک  یا مراکز درمانی در دسترس مراجعه کنید تا تحت مراقبت های ویژه قرار بگیرید.

 انجام هیسترکتومی چقدر رایج است؟

سالانه برای حدود 300000 زن در ایالات متحده آمریکا، هیسترکتومی انجام می شود‌. این دومین جراحی رایجی است که در بین زنان انجام می شود (بعد از سزارین).

عوارض جانبی انجام عمل هیسترکتومی چیست؟

تقریبا در همه ی عمل های جراحی عوارضی به صورت احتمالی دارد که با رعایت نکات مهمی که پزشک به شما توصیه می کند می توانید جلوی بروز بسیاری از آن ها را بگیرید، در عمل هیسترکتومی هم به همین نحو می توان بدون بروز کوچک ترین عوارضی اسن جراحی را پشت سر نهاد.

عوارضی که تا کنون گزارش شده است و به ندرت اتفاق افتاده است به شرح زیر می باشد:

  • پوکی استخوان
  • افزایش وزن و چاقی
  • بروز التهاب و احساس درد در ناحیه لگن
  • ممکن است در هنگام عمل جراحی خون ریزی شدید یا غیر قابل کنترلی ایجاد شود.
  • ممکن است در اثر خطای جراح در حین جراحی به مثانه یا ناحیه حالب آسیبی وارد شود.
  • اختلال در حرکت روده ای و یبوست از دیگر عوارضی است که ممکن است بعد از عمل ایجاد شود.
  • بروز عفونت در ناحیه مثانه از شایع ترین عوارض این نوع عمل های است و فرد را ملزم می کند تا از انواع آنتی بیوتیک ها مصرف کند.ممکن است در اثر خطای جراح در حین جراحی به مثانه یا ناحیه حالب آسیبی وارد شود.

چگونه برای هیسترکتومی دکتر زنان خوب انتخاب کنیم؟

یک پزشک متخصص زنان، این روش را با جزئیات، از جمله عوارض احتمالی و عوارض جانبی، توضیح می دهد. در مورد هر گونه نگرانی که دارید با آنها صحبت کنید.  ممکن است از شما خواسته شود که نمونه خون و ادرار ارائه دهید. دکتر زنان خوب اول بررسی و آزمایشات لازم را در این زمینه انجام می‌دهد، سپس برای عمل هیسترکتومی اقدام می‌نماید. این جراحی بسیار حساس بوده و باید حتما توسط بهترین دکتر زنان انجام شود.

جمع بندی مقاله

با توجه به مطالب فوق در انجام عمل جراحی هیستروکتومی دقت و مراقبت لازمه را داشته باشید و در صورت مشاهده علائمی حتما به موقع به متخصص زنان خوب برای تشخیص به موقع و  درمان موفق، مراجعه کنید. 

 

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *