همواره به دلیل ساختار فیزیولوژی زنان، بیماری های بسیاری متوجه خانم ها بوده است، بیماری رکتوسل نیز یکی از همان بیماری های است که ناحیه واژن و اندام تناسلی زنان را درگیر می کند. اینک در این نوشتار می خواهیم مسائلی که پیرامون بیماری رکتوسل وجود دارد را بررسی کنیم. رکتوسل چیست و چگونه ایجاد می شود؟ یا علائم و علل آن کدام اند؟ چه تشخیص و درمانی برای آن وجود دارد؟ … برای مطالعه کنندگان این مطلب خالی از لطف نیست.
رکتوسل
رکتوسل وضعیتی است که در آن دیواره بافتی که روده را از واژن جدا می کند، ضعیف می شود و اجازه می دهد مثانه وارد کانال تولد واژن شود. در این حالت یک برآمدگی در مقابل واژن ایجاد می شود که در موارد شدید جراحی به عنوان یک راه کار موثر واقع می شود.
علائم بیماری رکتوسل
در اغلب موارد رکتوسل های کوچک نشانه های خاصی ندارند و فقط طی یک تشخیص بالینی می توان این بیماری را شناسایی کرد.
- اما در مواقعی که این بیماری رشد کند می تواند علامت هایی از خود نشان دهد. در ابتدا این نشانه ها می تواند به شکل یک تورم در ناحیه واژن ظاهر شود.
- از دیگر علائم ابتلا به رکتوسل می تواند دشواری عمل تخلیه مثانه باشد، که در این حالت به واژن نیز فشار وارد می شود که حتی ممکن است یبوست نیز ایجاد شود هم چنین عامل درد در ناحیه رکتوم است.
- وقتی مدفوع در ورم رکتوم درگیر می شود اجابت مزاج با مشکل رو به رو می شود و درد رکتومی بیشتر می شود.
- از دیگر نشانه های بیماری رکتوسل می توان به احساس شدید درد در هنگام برقراری رابطه جنسی، خون ریزی غیر طبیعی و خارج از قاعده از ناحیه واژن و احساس سنگینی در واژن، اشاره کرد.
انواع رکتوسل
پروپلاس اندام لگن، به دیواره پشت مهبل فشار وارد میکند و بانوان را به شدت مورد آزار و رنجش قرار میدهد. در ادامه انواع رکتوسل را به طور مختصر توضیح میدهیم.
- سیستوسل که نام دیگر آن پرولاپس دیواره واژن است که در نهایت ادرار به دیواره جلویی مهبل وارد میشود.
- پرولاپس لگن بر اثر فیستول مقعد و سایر بیماری های مقعدی که درمان نشده اند، ایجاد میشود.
- پرولاپس طاق که در ناحیه بالایی واژن، بعد از عمل هیسترکتومی فرو میرود.
- پرولاپس رحم که در این بیماری دیواره رحم به واژن فرو میرود.
عوامل تاثیرگذار در ایجاد رکتوسل
عوامل بسیاری در بروز چنین بیماری نقش دارند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
- زایمان واژینال (طبیعی) و آسیب های که از این نوع زایمان بر جای مانده است از جمله دلایل ایجاد این عارضه می باشند. زیرا در طی کشیدگی که در هنگام زایمان طبیعی اتفاق می افتد عضلات جداره واژن به شدت ضعیف می شوند.
- یائسگی نیز موجب شل شدگی و ضعف عضلات واژن می شود که خطر ابتلا به رکتوسل را افزایش می دهد.
- یبوست مزمن
- اختلال در حرکات روده ای نیز به عنوان یک عامل در ایجاد رکتوسل شناخته می شود.
- فشار وارد کردن هنگام تخلیه مدفوع از مثانه
- چاقی و اضافه وزن
- استعمال دخانیات
- جراحی نامناسب هیسترکتومی، همگی از عوامل تاثیر گذار در بروز رکتوسل در ناحیه واژن خانم ها هستند.
رکتوسل چگونه تشخیص داده می شود؟
در ابتدا بیمار با مشاهده علائم مربوط به رکتوسل به یک متخصص زنان خوب مراجعه می کند، سپس طی انجام معاینات جسمی و سنجش میزان مقاومت عضلات ناحیه واژن در مراحل اولیه تشخیص ممکن می شود، در ادامه برای دستیابی به تشخیصی بالینی و دقیق تر انجام آزمایش ها و تست های مختلفی که با ناحیه واژن خانم ها در ارتباط است انجام می شود تا نتایج حاصله توسط پزشک بررسی شود و بر اساس این مدارک به وجود چنین عارضه ای اظهار کند و بعد فوراٌ درمان را آغاز کنند.
آزمایش عملکرد مثانه از آن دسته تست های بسیار مهم و تاثیر گذار بر تشخیص رکتوسل می باشد.انجام چنین آزمایشی کمی مشکل است و به دو روش می توانند میزان نیروی مثانه و جریان ادرار را اندازه گیری کنند.
چه راه کاری برای درمان رکتوسل وجود دارد؟
در اولین مراحل رشد این بیماری که با علائم اولیه تشخیص داده شده است، برخی از متخصصین حوزه درمان، تمایل دارند درمان را در صورت شدید تر نشدن بیمار انجام ندهند و صرفا به کنترل و مدیریت بیماری بسنده می کنند.البته قبل از هر گونه اقدامی باید تشخیص به صورت دقیق انجام شود که تمامی درد و علائم بیمار صرفاٌ مربوط به این بیماری است یا خیر؟
اما با فرض بر این که بیمار فقط به این بیماری مبتلا شده است، دو گزینه درمانی برای آن در نظر گرفته می شود.
- درمان از طریق دریافت دارو که در شرایطی که بیماری علائم خفیف تری از خود نشان می دهد، امکان پذیر است، اما در مراحل پیشرفته تری که بیبماری شدت یافته است درمان فقط از طریق عمل جراحی ممکن خواهد بود.
- این عمل جراحی ناحیه شکم، واژن و مثانه درگیر می کند. این جراحی که تحت بیهوشی عمومی انجام می شود، بافت های اضافی که موجب تورم در ناحیه واژن شده است برداشته می شود.
درمان غیر جراحی رکتوسل
ابتدا باید ذکر کرد برای درمان اولیه نباید از مواد غذایی که در ایجاد یبوست نقش دارند، استفاده شود. علاوه بر این مورد، باید از مواد غذایی با فیبر بالا را در برنامه غذایی بکار برده شود و میزان 25 الی 30 گرم در روز فیبر به بدن برسد تا فرد بیمار را در نتیجه گیری از درمان کمک کند. مصرف بیش از 6 لیوان آب در روز فرد را برای اجابت مزاج کمک خواهد کرد و به دلیل اینکه از وارد کردن فشار زیاد برای اجابت چلوگیری شده است، در نتیجه رکتوسل نیز متورم نخواهد شد. به یاد داشته باشید یکی از تکنیک هایی که در بهبود رکتوسل و حتی یبوست تاثیر مثبت خواهد گذاشت، تمرینات کف لگن است که عضله ها را تقویت و به دلیل ایجاد تحرک کافی، اجابت نیز آسان تر میشود.
درمان جراحی رکتوسل
اغلب از روش درمانی جراحی زمانی استفاده میکنند که رکتوسل پیشرفت بسیاری داشته و در فعالیت های روزمره فرد مبتلا، اختلال ایجاد کند. انتخاب نوع جراحی و ناحیه انتخابی برای انجام تکنیک، بسته به اندازه و علائم رکتوسل تصمیم گرفته میشود. بافت جدید تشکیل شده در بیماری رکتوسل و دیواره میان رکتوم و واژن در روش جراحی برداشته و حذف میشود. میزان مثبت یا منفی بودن نتیجه جراحی به میزان شدت بیماری بستگی دارد.
ذکر یک نکته الزامیست : میزان موفقیت در این گونه عمل های جراحی بستگی به شرایط فیزیکی و ذهنی بیمار دارد، اولین عامل موثر در موفقیت عمل، میزان شدت علائم بیماری است.
عمل جراحی رکتوسل چه خطراتی را در پی دارد؟
همانطور که می دانید هر عمل جراحی ممکن است عوارض جانبی را به همراه داشته باشد، اما این عمل درمانی است که انجام آن ضرورت دارد و با انجام اقداماتی می توان جلوی بروز هر گونه آسیبی را گرفت، به طور مثال اگر از متخصص زنان برای درمان رکتوسل جهت تشخیص و جراحی درمانی کمک بگیرید، با تجربه و مهارت بالای پزشک می توانید مانع بروز حوادثی شوید.
عوارض جانبی که عمل جراحی رکتوسل عبارت اند از:
- خون ریزی از محل مورد نظر جراحی شده
- ایجاد عفونت در ناحیه واژینال
- امکان عود بیماری نیز وجود دارد.
آیا رکتوسل دردناک است؟
در واقع به یقین نمیتوان گفت که رکتوسل درد ممتد دارد زیرا در برخی افراد این بیماری با درد همراه نیست. معمولا زمانی که پیشرفت این بیماری زیاد و وسعت یافته باشد، برای بیمار آزار دهنده بوده و قطعا با درد همراه است.
اقدامات پیشگیری گننده جهت عدم ابتلا به رکتوسل
- در بسیاری از موارد اقداماتی پیشگیرانه ای می تواند به سادگی سلامتی یک فرد را تضمین کند، به همین دلیل است رعایت نکاتی برای جلوگیری از ابتلا، بسیار حائز اهمیت است
- می توانید برای دریافت مشاوره و راه کار های مناسب برای پیشگیری از ابتلا به یک دکتر زنان مراجعه کنید و از وی راهنمایی بخواهید.
- به عنوان مثال می توان با عدم انجام فعالیت های سنگین و نیمه سنگین و بلند نکردن اجسام سنگین وزن از بروز چنین عارضه جلوگیری کنید.
اگر رکتوسل درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
در صورت عدم درمان این بیماری، پیشرفت کرده و به تدریج آژار فراوانی را برای فرد مبتلا ایجاد خواهد کرد. بعد از مدتی عوارض یبوست در فرد شدت یافته و حتی راه انتقال ترشحات از روده به وازن نیز باز شده و مشکلات جدی تری شروع خواهد شد.
جمع بندی مبحث بیماری رکتوسل
همه خانم ها توجه داشته باشید با احساس کوچکترین علائم، زمان را از دست ندهید و به بهترین متخصص زنان مراجعه فرمایید. گذر زمان و عقب انداختن مراجعه به دکتر زنان موجب پیشرفت التهابات و بیماری رکتوسل شده و نتیجه ای منفی را برای شما رقم خواهد زد. بنابراین قبل از به خطر انداختن سلامتی خود به طور جئدی، حتما اقدامات لازم را انجام فرمایید تا بهترین روش درمانی بعد از تشخیص برای شما بکار برده شود.
0 Comments